• Slovenski trgovci oružjem dobrano su iskoristili nevolju Hrvata i Bošnjaka.
  Nužno potrebno oružje i streljivo za obranu njihovih domova prodavali su im po lihvarskim cijenama.


 • “Sada dostupni dokumenti pokazuju da naoružavanje Armije BiH pod embargom UN-a
  nije bilo rezultat vještog djelovanja grupe odvažnih patriota i organizatora otpora,
  nego koordinirana i dogovorena politika dijela susjednih zemalja i međunarodne zajednice.”
  Esad Hećimović, Oslobođenje


 • “Hrvatski izvori tvrde da nije bila riječ ni o kakvim značajnijim količinama.
  Međutim, slovenski izvori ukazuju na to da je slovensko-hrvatska trgovina oružjem počela mjesecima prije izbijanja rata, da je tekla uglavnom u jednom smjeru, kao i da su hrvatski kupci oružje,
  streljivo i vojnu opremu najčešće plaćali višestruko skuplje od cijena uobičajenih na crnom tržištu.”
  Saša Leković, E-novine

 • Matej Šurc, Slovenija
 • Matej Šurc, Slovenija  Nakon diplome iz ekonomije i novinarstva na Sveučilištu u Ljubljani, zaposlio se 1988. godine u vanjskopolitičkoj redakciji Radia Ljubljana. U godinama sloma “realnog socijalizma” izvještavao je iz Istočne Europe o prvim slobodnim izborima u Mađarskoj i Poljskoj, o baršunastoj revoluciji u Čehoslovačkoj, o padu berlinskog zida i o sukobima u Rumunjskoj. Pratio je zbivanja prilikom raspada Jugoslavije i izvještavao s bojišta u Hrvatskoj. U proljeće 1992. javljao se za radio iz Tirane, a u ljeto iste godine iz Moskve. Od 1993. do 1997. godine bio je dopisnik RTV Slovenije iz Beograda. Pomno je pratio rat u BiH i političko vrenje na Kosovu. Od 1999. do 2005. godine bio je dopisnik iz Washingtona. Odatle je izvještavao o događajima 11. rujna 2001. i o američkom napadu na Afganistan i Irak. Danas je komentator na Radiu Slovenija.

  ×
 • Blaž Zgaga, Slovenija
 • Blaž Zgaga, Slovenija  S novinarstvom se započeo baviti u ljeto 1993. Za slovenske dnevnike Delo i Večer niz je godina pisao o vojnim pitanjima i podzemnom djelovanju tajnih službi, usmjeravajući se prema istraživačkom novinarstvu. U lipnju 2000. policija je izvela pretres njegova stana, dok ga je državno tužilaštvo progonilo zbog navodne izdaje vojnih tajni u aferi Sava. Prijetilo mu je do pet godina zatvora, ali je na sudu bio oslobođen svih optužbi. U rujnu 2008., zajedno s finskim novinarom Magnusom Berglundom, razotkrio je podmićivanje velikog opsega u slučaju Patria. Objavljivao je u listovima The Guardian, The Observer, USA Today, Jane's Defence Weekly, Jane's Intelligence Review i još nekim stranim medijima. Sudjeluje i predaje na međunarodnim konferencijama istraživačkih novinara. Član je International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Od 2008. godine je samostalni novinar.

  ×
 • Saša Leković, Hrvatska
 • Saša Leković, Hrvatska  U preko tridesetogodišnjoj novinarskoj karijeri bio je, između ostalog, istraživački novinar tjednika Globus, izvršni urednik tjednika Arena, suosnivač i pomoćnik odgovornog urednika Jutarnjeg lista i voditelj istraživačkog odjela u Europapress Holdingu. 2000. godine dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za istraživanje organiziranog kriminala, korupcije u policiji i vojnih zločina. Od 2003. godine djeluje kao samostalni novinar i predavač istraživačkog novinarstva. Direktor je Centra za istraživačko novinarstvo u Zagrebu.

  ×
 • Esad Hećimović, Bosna i Hercegovina
 • Esad Hećimović, Bosna i Hercegovina  Bivši zamjenik urednika sarajevskog dnevnika Oslobođenje i autor knjige Garibi - Mudžahedini u BiH 1992 – 1999, jedan je od najboljih poznavalaca islamskog terorizma u regiji. 2009. godine dobio je priznanje CEI / SEEMO za doprinos istraživačkom novinarstvu. Surađivao je s mnogim inozemnim novinarima i medijima iz zapadnih država, između ostalog i s nekim dobitnicima Pulitzerove nagrade. 2011. godine bio je nominiran za novinara godine u BiH. S položaja zamjenika odgovorne urednice tjednika BH Dani prešao je 2012. godine na OBN Televiziju, gdje je urednik informativnog programa.

  ×

 • Lukas Hässig, Švicarska
 • Lukas Hässig, Švicarska
  Bivši urednik raznih švicarskih ekonomskih časopisa i autor uspješne knjige Krah u banci UBS – Kako je velika banka izgubila milijarde. Danas je slobodni novinar s područja financija i gospodarstva.

  ×
 • Beata Biel, Poljska
 • Beata Biel, Poljska
  Nagrađena istraživačka novinarka i bivša izvjestiteljica za jednu od najvećih poljskih televizija TVN. Razotkrila je povezanost poljske vlast s arapskim teroristima 70-ih i 80-ih godina. Od 2010. godine je samostalna producentica.

  ×
 • Vlad Lavrov, Ukrajina
 • Vlad Lavrov, Ukrajina
  Bivši urednik tjednika Korrespondent i Novynar, sudjelovao u međunarodnim istraživanjima organiziranog kriminala koja su dobila više uglednih međunarodnih nagrada. Član je International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Danas je novinar Kyiv Posta.

  ×
 • Magnus Berglund, Finska
 • Magnus Berglund, Finska
  Više puta nagrađeni istraživački novinar emisije MOT na finskoj javnoj televiziji YLE. Razotkrio je podmićivanje finskog poduzeća Patria u više država. Newyorški institut Ethisphere uvrstio ga je 2008. godine na 70. mjesto na ljestvici stotine najutjecajnijih ljudi na svijetu na području poslovne etike.

  ×