• Slovenski trgovci oružjem dobrano su iskoristili nevolju Hrvata i Bošnjaka.
  Nužno potrebno oružje i streljivo za obranu njihovih domova prodavali su im po lihvarskim cijenama.


 • “Sada dostupni dokumenti pokazuju da naoružavanje Armije BiH pod embargom UN-a
  nije bilo rezultat vještog djelovanja grupe odvažnih patriota i organizatora otpora,
  nego koordinirana i dogovorena politika dijela susjednih zemalja i međunarodne zajednice.”
  Esad Hećimović, Oslobođenje


 • “Hrvatski izvori tvrde da nije bila riječ ni o kakvim značajnijim količinama.
  Međutim, slovenski izvori ukazuju na to da je slovensko-hrvatska trgovina oružjem počela mjesecima prije izbijanja rata, da je tekla uglavnom u jednom smjeru, kao i da su hrvatski kupci oružje,
  streljivo i vojnu opremu najčešće plaćali višestruko skuplje od cijena uobičajenih na crnom tržištu.”
  Saša Leković, E-novineKUPUJEM ›››

Trilogija će uskoro izaći i na hrvatskom jeziku.

PRIKRIVANJE
Nezakonite poslove slovenski trgovci oružjem uspješno su prikrivali niz godina i pri tome fatalno oštetili sudski sistem mlade države. Slična je sudbina zadesila sve države koje su nastale na teritoriju bivše Jugoslavije. U njima danas vladaju u velikoj mjeri korupcija i kriminal. Kako su trgovci u ime države prikrivali svoja djela i zašto su bili uspješni, prikazuje treća knjiga trilogije.

6. siječnja 1993. slovenski je državni vrh zabranio bilo kakvu daljnju prodaju oružja Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. No, Ministarstvo obrane je nastavilo profitabilne poslove. Zbog toga je policija pokrenula opširnu istragu i uskoro ušla u trag preprodavačima. Potonji su za svoju zaštitu iskoristili protuobavještajni odjel sigurnosne službe Ministarstva obrane i vojnu specijalnu jedinicu Moris. U vrijeme brutalnog hapšenja tajnog policijskog suradnika kod Depale vasi, u proljeće 1994., Slovenija se čak našla na rubu državnog udara.

Nakon smjenjivanja obrambenog ministra Janeza Janše zbog vojnog nasilja, policija je istražila trgovinu oružjem i podnijela 16 kaznenih prijava protiv 21 osobe za 25 kaznena djela, dok su istražitelji vojne tajne službe ispitali na desetine službenika vlastite službe o trgovini oružjem. No, sve su kaznene prijave zapele na tužilaštvu, koje je popustilo političkom utjecaju.

I u slučaju prijave ministara Janeza Janše i Igora Bavčara zbog afere Brnik, tužilaštvo je odstupilo od progona. U tom famoznom slučaju, brod iz Bugarske dopremio u siječnju 1992. oružje i streljivo za Bošnjake i Hrvate iz Hercegovine, ali se preprodaja nije odvijala po planovima, budući da je oružje zapelo u zračnoj luci Brnik a trgovci iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova međusobno se posvađali zbog novca.

Nisu bile uspješne niti parlamentarne istrage trgovine oružjem. Predsjedniku prve komisije Zoranu Madonu neznanci su prijetili da će njegovu dvogodišnju kćerku politi kiselinom. Vođi druge istražne komisije Rudolfu Mogeu netko je u garaži parlamenta u njegovom automobilu ispustio ulje za kočnice, a na hrvatskoj obali u neobičnoj nesreći s barkom slomljena mu je kičma. Šef treće komisije Milan M. Cvikl bio je preko noći nezakonito smijenjen.

Velika pošiljka oružja, koja je nakon izbijanja sukoba Hrvata i Bošnjaka 1992. godine zapela u mariborskoj zračnoj luci, bila je namijenjena Bošnjacima. Ministar obrane Janez Janša ju je spektakularno “razotkrio” u ljeto 1993. sa ciljem da uputi policiju na pogrešan trag. Jedna od sporednih žrtava neobičnog poteza bio je službeni kupac oružja za Armiju BiH Hasan Čengić, kojeg su poslije toga tražile gotovo sve policije u Europi.

2004. godine trgovci smrću vraćaju se na vlast da bi uskoro nakon toga opustošili slovensko gospodarstvo. Nekad uspješni prodavači oružja, sad su se brzo preobrazili u revne kupce. Za 278 milijuna eura vrijednu nabavku finskih oklopnih vozila Patria za Slovensku vojsku od inozemnog su poduzeća zahtijevali isplatu visokog mita. Uslijed pretjerane pohlepe i učinjenih grešaka bili su otkriveni; uslijedili su međunarodna kriminalistička istraga i sudski procesi u tri države.

I u Hrvatskoj teče istraga zbog podmićivanja. Austrijanac Hans Wolfgang Riedl, optužen za posredništvo pri podmićivanju, u Beču se sastajao s generalom Vladom Zagorcem, dok se posrednik Walter Wolf sastajao u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom Stipom Mesićem i bivšim premijerom Franjom Gregurićem.

Većina slovenskih aktera iz devedesetih našla se na optuženičkoj klupi u aferi Patria. Među njima i jedan od najvećih trgovaca oružjem u regiji, tadašnji predsjednik slovenske vlade Janez Janša.”